Overige informatie

Chlamydia zelftest

 • Chlamydia zelftest

  Wat is chlamydia

  In Nederland is chlamydia de meest voorkomende SOA. De infectie wordt veroorzaakt door de bacterie: “chlamydia trachomatis”. Een onbehandelde chlamydia infectie kan onvruchtbaarheid veroorzaken bij zowel mannen als vrouwen. Door onbeschermd seksueel contact wordt deze bacterie overgebracht.

  De chlamydia zelftest

  Je kunt je 10 dagen na onbeschermde seks testen op chlamydia. Je kunt de chlamydia test discreet en anoniem thuis uitvoeren, binnen 15 minuten is de uitslag af te lezen. De test is zeer betrouwbaar, en op het moment is dit de enige CE gekeurde chlamydia test voor thuisgebruik.

  Klachten bij chlamydia infecties

  Vrouwen ervaren in minder dan 70 % geen symptomen, in veel gevallen merken vrouwen niet dat ze geinfecteerd zijn. Indien de klachten er wel zijn is er vaak sprake van een branderig gevoel of pijn bij het plassen, ongebruikelijk bloedverlies buiten menstruatie om of tijden seksueel contact of veranderde afscheiding. De kans op besmetting met chlamydia van man op vrouw is bijna 50 %.

  Mannen ervaren vaker klachten dan vrouwen. Bij ongeveer de helft van de mannen met een chlamydia infectie verloopt een infectie zonder klachten. Klachten die mannen ervaren zijn branderig gevoel bij het plassen, waterige afscheiding en pijn in de balzak. De kans om als man besmet te worden met chlamydia door een besmette vrouw is iets meer dan 25 %.

   

Over HIV/AIDS

 • Wat is HIV/ AIDS?

  HIV (human immunodeficiency virus) is een virus dat het immuun systeem aanvalt, het verdedigings meganisme van ons lichaam tegen ziektes. Onbehandeld kan HIV leiden tot AIDS (acquired immunodeficiency syndrome). HIV and AIDS zijn niet te genezen, maar met medicijnen kan men tegenwoordig een goed leven leiden.

 • Hoe ontstaat een HIV infectie?

  HIV verspreidt zich via contact met bloed, sperma, voorvocht, vaginaal vocht of moedermelk van een besmet persoon. Een HIV transmissie kan het gevolg zijn van onveilige seks. Het kan ook het gevolg zijn van blootstelling aan bloed door het delen van gebruikte spuiten en naalden.

  Vrouwen besmet met hiv kunnen ook hun baby’s infecteren tijdens de zwangerschap, bevalling en het geven van borstvoeding. Het is tevens mogelijk geïnfecteerd te worden met HIV door een bloedtransfusie, hoewel dit in westerse landen tegenwoordig zeer zeldzaam is.

  HIV kan niet worden overgedragen door middel van informeel contact. Er is geen enkel risico op infectie als we alledaagse voorwerpen delen met HIV besmette personen, zoals voedsel, borden, bestek, kleding, bedden en toiletten. Het virus kan ook niet worden verspreid door contact met zweet, tranen, speeksel, of een kus van een besmet persoon.

Over de INSTI® HIV Zelftest

 • Hoe werkt de test?

  De test gebruikt een “flow-through” technologie om HIV-1 en HIV-2 antilichamen te detecteren in een druppel bloed. De test laat zien of er HIV antilichamen gevonden zijn in het bloed.

  De INSTI HIV test is eenvoudig uit te voeren en is uiterst accuraat, maar lees de gebruiksaanwijzingen goed door voor gebruik. De test kan al HIV antistoffen detecteren na 21-22 dagen na infectie, maar wees hier voorzichtig mee, het kan soms wel 3 maanden duren tot een positieve uitslag detecteerbaar is.

   

 • Hoe accuraat is de test?

  Uitgebreid onderzoek toont aan dat de INSTI HIV zelftest zeer accuraat resultaat levert (als de test goed uitgevoerd wordt).

  De nauwkeurigheid van medische tests wordt normaal gesproken beschreven in termen van gevoeligheid (alle in werkelijkheid besmette personen werden positief getest), en in specificiteit (alle in werkelijkheid onbesmette personen werden negatief getest).

  De INSTI® HIV Test heeft een bewezen gevoeligheid van 99,8 – 100% , en een specificiteit van 99,5 – 99,8%.

 • Wat is de "wachtperiode" (window period)?

  Dit is de tijd tussen het moment van een HIV infectie tot wanneer een test een positief resultaat kan geven. De INSTI ® HIV Test kan een HIV infectie al detecteren na 21 – 22 dagen na infectie. Houd er rekening mee dat in sommige gevallen het 3 maanden kan duren voordat er HIV antistoffen detecteerbaar zijn. Een herhaling van de test wordt aangeraden na 3 maanden na een mogelijke infectie.

  Window periode berekenen

  Via onderstaande link kunt u bekijken wat de betrouwbaarheid is van een algemene “antibody HIV test” na het desbetreffende aantal dagen na een mogelijke besmetting met HIV; de INSTI is over het algemeen iets sneller dan de gemiddelde “antibody HIV test”.

  HIV window tool

   

Resultaat

 • Is de test correct uitgevoerd?

  De INSTI® HIV thuistest heeft een ingebouwd controle systeem om aan te geven dat de test goed is uitgevoerd en dat er voldoende bloed is toegevoegd. Als de controle stip niet zichtbaar is op de test, dan is de test niet correct uitgevoerd. De test zal opnieuw gedaan moeten worden.

  Als alleen de controlestip zichtbaar is, geeft aan dat de test correct is uitgevoerd, en dat er geen HIV antistoffen gedetecteerd zijn.

  Als er twee stippen op de test zichtbaar zijn is het resultaat positief. Dit houdt in dat er HIV antistoffen gedetecteerd zijn. Al is de INSTI HIV test zeer betrouwbaar; een tweede test uitgevoerd door een arts zal nodig zijn om de uitslag te bevestigen. Neem in dit geval zo spoedig mogelijk contact op met uw huisarts.

   

 • Wat als het resultaat negatief is?

  Blijf doorgaan met uw inspanningen om blootstelling aan HIV te voorkomen, zoals het hebben van veilige seks en andere preventieve methoden. Als u denkt dat u risico hebt gelopen in de afgelopen 3 maanden, herhaal dan de test na 3 maanden.

  Indien u in een situatie leeft waarin u vaker risico loopt, wordt het aanbevolen om iedere 3-12 maanden te testen.

 • Wat als het resultaat positief is?

  Ga zo spoedig mogelijk naar uw huisarts of de dichtstbijzijnde HIV test-faciliteit voor bevestiging. Al is de INSTI zelftest een hele betrouwbare HIV test, vergeet niet dat een HIV thuistest slechts een screening is en geen sluitende diagnose.